pondělí 20. června 2016

20.6. Obědové dýchánky

Pracovní den, jako každý jiný, pro Vás s nejzajímavější částí v době oběda. To je totiž chvíle, kdy vylézáme ze svých kanceláří a scházíme se jako švábi na... Oběd (pivo je drahý, žejo). Klasicky Maďar Adam s makrelou v konzervě a chlebem. Já tentokrát také s makrelou a chlebem - zbylo mi totiž spoustu jídla z víkendu. Obávala jsem se, že v horské chatě na hranicích Norska a Švédska zemřu hlady... Dneska Adam většinu času u oběda vyprávěl o svém novém obědu - makrele s bazalkou! Prý je to hotová pochoutka. Obyčejně si dává makrelu v tomatové omáčce. O víkendu si udělal tu bazalkovu, s rýží. Ňamka. Trvalo mu to prý 10 minut. Tak se ho ostatní ptali, co na tom jako trvá 10 min, jako jestli otevření té konzervy. Jestli konzervu otevírá o víkendu pomaleji... Diskuse sklouzla k typickým (nebo spíše speciálním) národním jídlům - vzhledem k tomu, že jsem ve velmi mezinárodním oddělení, tak nabídka byla pestrá. I když tedy vlastně jsme se zasekli spíše u typických (odporných) norských a švédských jídel a vlastně i islandských (ale Islanďan tam žádný není!). Takže přešly na přetřes smrduté ryby, sušené ryby sušené žraločí nechtějtevědětco zakopané do země a slané dorty. Švédská specialita. Hlavně Norové z toho byli úplně paf. Slané dorty s lososovými růžičkami, majonézovým krémem apod. vzbuzovaly dost odpor - prý je to jako když jdete na schůzku se slečnou a přijde pán. A zážitky a fota z dnešního běhání. Dost mě přepadala únava (asi po víkendu). Bylo to náročné - rozbahněné stezky a kluzké skalky na pobřeží. Trochu jsem si připadala jako nešikovný kamzík. Tak tohle je pěkně z výšky pohled na školu (vlevo) a moje ubytování (vpravo).
A další pohled shůry:
A tady trochu temný pohled na Bodø, kdo je pozorný, všimne si světel přistávací dráhy, která vede přímo do moře:
A ano! Viděla jsem orla mořského. Dost mě vyděsil, protože mi málem prohrábl vlasy. Bohužel toho jsem vám nevyfotila, byla jsem tak konsternovaná, že jsem nestačila zahodit mapy a vytáhnout z kapsy mobil. Vypadal asi takhle:
Ale ještě o hodně větší, asi jako nosorožec... Tak jo, trochu přeháním, ale velkej byl. Takže už jsem viděla velrybu, losa (sice neměl parohy, ale což) i orla mořského. Takže plníme plán na 300%!

Žádné komentáře:

Okomentovat